43 procent van Belgen heeft afgelopen jaar minstens één rekening niet op tijd betaald
Een cijfer dat tot nadenken stemt: 1 op 2 Belgen heeft perioden in zijn leven gekend waarin hij zijn schulden niet kon betalen.
Laattijdig betalen: redenen
De voorbije 12 maanden heeft 43% van de Belgen één of meerdere rekeningen niet op tijd betaald. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report, gebaseerd op een enquête bij 21.000 consumenten in 21 landen.
De redenen van laattijdig betalen die wanbetalers zelf aangeven, zijn: onvermogen (72%), nalatigheid (30%) en opzet (5%).
De rekeningen die het langst onbetaald blijven, zijn verkeersboetes, onderwijsfacturen, rekeningen voor kinderopvang en de afbetaling van uitstaande schulden.
Geld lenen om rekeningen te betalen
De afgelopen 6 maand heeft 16% van de Belgen geld geleend of zijn kredietkaartlimiet opgebruikt om rekeningen te betalen:
- 39% leent bij familie,
- 35% leent bij zijn eigen bank,
- 19% overbelast zijn kredietkaart,
- 17% leent bij een vreemde bank,
- 15% klopt aan bij vrienden,
- 14% opteert voor SMS of online krediet.
Financiële situatie van de Belgen
Eén op drie Belgen beweert momenteel niet over voldoende geld te beschikken om een waardig bestaan te leiden. Van de Belgen denkt 40% het financieel slechter te hebben dan zijn ouders. Meer dan één op vier Belgen gelooft dat zijn kinderen het financieel slechter zal hebben.
Bijna de helft van de Belgen maakt zich zorgen niet meer voldoende geld over te hebben wanneer alle rekeningen zijn betaald. Een onvoorziene uitgave van meer dan 1.000 euro, kan 42% zich niet veroorloven zonder geld te lenen.
Slechts 21% van de Belgen gelooft dan zijn persoonlijke financiële situatie aan de beterhand is na de globale economische crisis. Niet minder dan 16% overweegt België te verlaten vanwege de financiële situatie.
Online winkelen vergroot schuldenberg gezinnen
Vier op tien Belgen (41%) spendeert geregeld geld online. En e-commerce zit in de lift: Een derde van de Belgen koopt nu meer online in vergelijking met een jaar geleden. Eén op vier koopt vaak meer dan anders omdat online shoppen zo gemakkelijk is.
Er schuilt wel een gevaar om de hoek. Eén op vijf Belgen vindt het oké om consumentengoederen te kopen op afbetaling, of op krediet. Eén op tien Belgen vindt het oké om een vakantie te bestellen op afbetaling, of op krediet.
Belgen zijn zich wel bewust van de gevaren: 56% maakt zich zorgen over de makkelijk via smartphone toegankelijke kredieten.
De Belg blijft een spaarder
Goed nieuws: De Belg blijft een spaarder! Bijna de helft van de Belgen spaart elke maand geld. Gemiddeld zo'n 387 euro. De Belg spaart vooral om voorbereid te zijn op onverwachte uitgaven, om te kunnen reizen en voor zijn pensioen.
European Consumer Payment Report:
Vraag uw gratis exemplaar van het onderzoeksrapport >
Weet alles over betalingsproblemen van Belgische consument