Buy Now Pay Later: de risico’s, en hoe ze beheersen
Buy Now Pay Later (Koop Nu Betaal Later) is één van de snelst groeiende betaalmethodes in Europa en heeft veel potentieel voor winkeliers die op zoek zijn naar manieren om hun verkoop te stimuleren. Vooral Millennials en Generation-Z maken gretig gebruik van Buy Now Pay Later apps, die ze verkiezen boven de klassieke kredietopties.
Buy Now Pay Later verlaagt aankoopdrempel en verhoogt conversieratio
De Buy Now Pay Later betaalmethode biedt klanten van retailers de flexibiliteit om te kopen wat ze willen zonder onmiddellijk te hoeven betalen. Voor retailers helpt de lagere aankoopdrempel de conversieratio verhogen en de klantenloyaliteit verbeteren. Het is echter belangrijk om te beseffen dat er ook risico's verbonden zijn aan deze betaalmethoden.
Onze nauwe relaties met retailers, e-commerce bedrijven en Buy Now Pay Later aanbieders bezorgen ons een heldere kijk op de toenemende financiële problemen bij Europese gezinnen ten gevolge van de stijgende levensduurte.Manuel Poot, Global Multinational Sales Manager
Het business model achter Buy Now Pay Later apps
Wanneer een klant ervoor kiest om een product te kopen via een Buy Now Pay Later app, krijgt de retailer onmiddellijk betaald voor het product. De Buy Now Pay Later provider schiet dan het bedrag voor aan de klant en biedt verschillende betaalopties aan, zoals betaling in termijnen, uitgestelde betaling of automatische betaling van een bankrekening.
Het verdienmodel van een Buy Now Pay Later provider kan uit verschillende bronnen van inkomsten bestaan:
- Rente-inkomsten: Wanneer klanten kiezen voor een betaalplan waarbij rente wordt aangerekend, kan de provider renteopbrengsten opstrijken.
- Transactiekosten: De Buy Now Pay Later provider rekent transactiekosten aan de retailer voor elke transactie die via de app verwerkt wordt.
- Late betalingen: Wanneer klanten hun betalingen niet op tijd voldoen, kunnen er extra kosten worden aangerekend.
- Kredietrisico: Buy Now Pay Later providers nemen een zeker risico wanneer ze krediet verstrekken aan klanten. Ze kunnen kosten aanrekenen aan retailers om dit risico te dekken, wat een beetje vergelijkbaar is met het verdienmodel van factoring.
Buy Now Pay Later, niet zonder risico’s
Onze Retail industry & BNPL – White Paper merkt echter ook enkele mogelijke nadelen van Buy Now Pay Later op:
- een verhoogd risico voor winkeliers op fraude
- een verhoogd risico op slechte schulden
- een verhoogd risico op overspending
- een stijgend aantal consumenten dat overzicht van zijn betaalverplichtingen verliest
- een stijgend aantal consumenten dat in een negatieve schuldenspiraal terecht komt
- een verhoogd risico op reputatieschade als onverwachte kosten worden aangerekend bij laattijdige betaling
Vooral twintigers en dertigers, de early adopters van Buy Now Pay Later apps, lopen kans om zich in nesten te werken. Niet alleen gebruiken zij deze nieuwe kredietoptie vaker, millennials zijn ook onervaren met de hoge rentevoeten die wij vandaag - soms weggemoffeld in de kleine lettertjes van de gebruiksvoorwaarden - zien.Guy Colpaert, Managing Director van Intrum Benelux
Buy Now Pay Later, risico’s beperken met Intrum
Intrum is een bedrijf dat gespecialiseerd is in credit management services. Met hun expertise in het beheersen van risico's en het innen van vorderingen, kan Intrum een belangrijke rol spelen bij het aanbieden van Buy Now Pay Later (BNPL) oplossingen voor retailers.
- Kredietcontrole en risicobeheer: De credit management consultants van Intrum kunnen retailers helpen bij het opzetten van grondige kredietcontroles en het bepalen van geschikte limieten en betalingsvoorwaarden om risico's te beperken.
- Fraudedetectie en -preventie: Intrum kan retailers adviseren bij het implementeren van fraudedetectie- en preventiesystemen om het risico op fraude te beperken.
- Incasso en vorderingsbeheer: Als er toch sprake is van wanbetalingen, kan Intrum retailers helpen bij het innen van openstaande schulden en het minimaliseren van financiële verliezen.
- Klantenservice en transparantie: Intrum kan retailers helpen bij het bieden van een uitstekende klantenservice en transparante communicatie. Dit omvat het verstrekken van duidelijke informatie over de kosten en tarieven van BNPL, het verstrekken van duidelijke en begrijpelijke voorwaarden en het bieden van ondersteuning aan klanten die moeite hebben om te betalen.
Zelf organiseren of beroep doen op een bestaande Buy Now Pay Later app?
Retailers hebben de keuze om hun eigen Buy Now Pay Later (BNPL)-oplossing te organiseren of om gebruik te maken van bestaande BNPL-apps van derden.
Als u een eigen Buy Now Pay Later-oplossing opzet, behoudt u de controle over de financiering en de klantrelatie. Met uw eigen Buy Now Pay Later oplossing promoot uw uw eigen merk en bouwt u aan het vertrouwen van klanten.
Als alternatief kunnen kleinere retailers ervoor kiezen om samen te werken met bestaande Buy Now Pay Later aanbieders.
Mogelijk in conflict met uw bedrijfsdoelen
Hou er rekening mee dat het business model achter een Buy Now Pay Later app kan conflicteren met de bedrijfsdoelen van een retailer die de app in gebruik neemt. Dit hangt af van de specifieke omstandigheden en de manier waarop de Buy Now Pay Later app wordt gebruikt.
Een mogelijke bron van conflict kan bijvoorbeeld ontstaan als de Buy Now Pay Later provider zich uitsluitend richt op de rente-inkomsten en dit ten koste gaat van de financiële gezondheid van de klant. Dat kan een rem zetten op het aantal herhalingsaankopen en het klantenbehoud aantasten.
Een ander potentieel conflict kan ontstaan rondom de transparantie van de kosten. Als de kosten van de Buy Now Pay Later app niet duidelijk aan de klanten worden gecommuniceerd, zal dit leiden tot verwarring en ontevredenheid bij de klant, wat resulteert in klachten bij de retailer en schade aan zijn merkreputatie