Financiële situatie exportlanden bepalend voor economisch herstel België
Drie op de tien Belgische gezinnen zeggen vandaag armer te zijn dan in de periode voor corona ten tonele verscheen, zo blijkt uit een rapport van Intrum. Dat ligt in de lijn met tal van andere bevragingen die tonen dat de overheid in België met de steunmaatregelen flink wat coronakogels heeft opgevangen. Vooral in Zuid-Europa krijgen gezinnen veel meer klappen door corona.
Als de export stokt, hebben wij het ook zitten
Zeven op de tien Belgen zeggen dat ze corona niet voelen in hun portefeuille. Economen hopen dat de Belgische consument binnenkort met volle kracht op het gaspedaal van de economische motor trapt. Maar in heel wat Europese landen is er wél flink wat extra armoede door de pandemie en dat kan ook onze economie besmetten. «Een derde van onze economische groei komt uit de export. Als die stokt, hebben wij het ook zitten.» zegt Bart Van Creaynest, hoofdeconoom Voka in Het Laatste Nieuws
Uit het European Consumer Payment Report komt naar voren dat er, wat de corona impact op gezinnen betreft, grote verschillen zijn in Europa. In Denemarken en Nederland heeft slechts één vijfde naar eigen zeggen minder geld door de pandemie. In onder meer Duitsland, Finland en Noorwegen gaat het om een kwart. Het zijn deze landen die het Europese gemiddelde op inkomensverlies door corona op 35% houden, want voornamelijk in het zuiden van het continent is de situatie wel anders. In Italië, Griekenland, Portugal en iets mindere mate Spanje heeft — net als in Polen, overigens — bijna de helft van de gezinnen een financiële corona kater.
Als grotere bedrijven die produceren voor het buitenland het lastig krijgen, ontstaat een watervalsysteem waarbij ook de kleinere spelers onder druk komen. Dat kan dan weer leiden tot jobverlies en minder consumptie.Bart Van Craeynest, hoofdeconoom Voka in Het Laatste Nieuws
Kloof tussen rijk en arm vergroot in Zuid-Europa
Het zijn dan ook nog eens de landen die het voorbije decennium al geen grote weelde beleefden. Terwijl het gerapporteerde inkomensverlies hier eerder gelijkmatig is verdeeld tussen de hogere en lagere inkomens, is dat in het zuiden niet zo: de kloof tussen rijk en arm wordt er door corona groter.
Landen uit Belgische export top 10
Wat heeft dat allemaal voor gevolgen voor onze economie? Want op de plaatsen 6, 7 en 8 in de Vlaamse export top 10 staan wel degelijk Italië (16 miljard euro), Spanje (8 miljard euro) en Polen (7 miljard euro). «De export is een belangrijke motor in ons economisch herstel en dat wordt vaak over het hoofd gezien», zegt Bart Van Craeynest, hoofdeconoom bij Voka.
«Als we het over economisch herstel hebben, spreken we veel over de consumptie hier en over hoe de horeca en de evenementensector hopelijk weer opveren zodra de pandemie afzwakt. Maar een derde van de economische activiteit in ons land vloeit direct of indirect voort uit de export. In Vlaanderen ligt dat aandeel zelfs nog wat hoger. Als de export stokt, dan hebben wij het ook zitten.»
Zorg dat u betaald wordt in het buitenland:
Activeer onze internationale incassodiensten >
Hopen op een goede toeristische zomer
«Het gaat om een hele keten van bedrijven die produceren voor het buitenland, en ook die bedrijven hebben weer een hoop toeleveranciers. Dus als de grotere ondernemingen het lastig krijgen vanwege een teruglopende vraag en achterstallige klantenfacturen, ontstaat er een watervalsysteem waarbij ook de kleinere spelers hun omzet onder druk zien komen. Dat kan dan weer leiden tot het verlies van jobs en een heleboel mensen die minder gaan consumeren. Omdat ze hun werk kwijt zijn of omdat ze sparen voor wat ze vrezen dat nog komen gaat. Zo kan wat zich in het buitenland afspeelt ook hier snel binnensijpelen.»
Wel is het zo dat het vooral de zogenaamde ‘Club Med-landen’ zijn waar de gezinnen hard geraakt worden in deze pandemie. Onze belangrijkste afzetmarkten zijn Frankrijk, Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië, en daar is de impact vergelijkbaar met hier.
Toch maakt Christophe De Boeck, directeur van Intrum België, zich wel wat zorgen: « Onze overheid heeft wel goed ingegrepen met de vele steunmaatregelen, maar het is uiteraard niet zo dat onze bedrijven vandaag in topconditie zijn. Het is nu opnieuw mogelijk om failliet te gaan. Niemand heeft er vandaag een goed zicht op wat voor gevolgen dit kan hebben, maar we moeten het toch goed in het oog houden. Belgische bedrijven kunnen maar beter hun debiteurenbeheer optimaliseren zodat ze voorbereid zijn op een tsunami aan onbetaalde facturen, ongeacht of die van bij Belgische - of van bij exportklanten komt.»
Kunnen Spanje, Italië en Griekenland binnenkort in de problemen komen en zo Europa opnieuw in een crisis storten? «Het zijn alleszins landen die hopen dat de toeristische zomer dit jaar flink wat geld zal opleveren», zegt Van Craeynest van Voka. Het economisch herstel binnen Europa hangt dus in belangrijke mate af van het coronacertificaat en de vaccinatiegraad die we tegen deze zomer bereiken.
Vraag prijsofferte voor onze internationale incassodiensten
Heeft u exportklanten die slecht betalen? Exporteert u naar landen die het financieel moeilijk hebben? Wij recupereren uw geld in 180 landen!
Vraag prijsofferte voor onze internationale incassodiensten. Wij verwerken uw gegevens zo spoedig mogelijk en contacteren u met een prijsvoorstel op maat.