Geld zorgt voor meer relatieproblemen, maar haalt minder koppels uit elkaar in coronatijden
De gezondheidscrisis heeft niet alleen een impact op de portefeuille, maar ook op de relationele status van heel wat Belgen. Uit cijfers van financieel dienstverlener Intrum blijkt dat het afgelopen jaar bijna 1 op de 5 Belgen hun relatie niet verbrak door de financieel moeilijke situatie die COVID-19 met zich meebrengt. “Vooral jonge koppels uit de lage inkomensklasse blijven nu uit financiële noodzaak vaker samen”, zegt Christophe De Boeck, woordvoerder bij Intrum. In 2019 lag het aantal Belgen dat de financiële situatie als reden gaf om de relatie niet stop te zetten met 1 op de 8 een pak lager.
1 op 4 relaties zou gebaat zijn bij een beter beheer van het gezinsbudget
In 2020 telde ons land 13 procent meer echtscheidingen dan een jaar eerder. Dat bleek recent uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken. Die cijfers zouden nog hoger kunnen liggen.
Uit een rondvraag van financieel dienstverlener Intrum bij 1.000 landgenoten blijkt immers dat er minder Belgen hun relatie verbreken door de moeilijke financiële situatie ten gevolge van de coronacrisis. Bovendien geeft 1 op de 4 Belgen aan dat hun relatie gebaat zou zijn bij een beter beheer van het spaargeld en de facturen die in de brievenbus vallen. 1 op de 5 gaat nog een stapje verder en zegt dat zijn of haar partner financiële keuzes maakt die negatief zijn voor het hele gezin.
“Belgen beseffen dat een beter management van de huishoudfinanciën hun relatie zou verbeteren. Maar veel Belgen zitten met enorm veel schroom om het topic thuis echt bespreekbaar te maken. Maar liefst 21 procent van de Belgen vindt het te moeilijk om over de huishoudfinanciën te praten met hun partner tijdens deze coronaperiode. Een groot verschil met de periode voor de uitbraak van corona. In 2019 vermeed slechts 14 procent van de Belgen het gespreksonderwerp.”, zegt Christophe De Boeck van Intrum.
Verhoogde financiële druk door corona zorgt voor minder verbroken relaties
Belgische koppels maken nog altijd evenveel ruzie over geld als voor de uitbraak van de coronacrisis. Net als in 2019 geeft 1 op de 5 mannen aan dat ze enkel en alleen over geldzaken ruzie maken met hun partner. Bij vrouwen blijkt het om meer dan 1 op de 6 te gaan. Het aantal Belgen die aangeven dat ze uit financiële overwegingen toch bij hun partner blijven, stijgt door corona wél opmerkelijk.
“Bijna 1 op de 5 ondervraagden geeft aan dat hij of zij de relatie niet stopgezet heeft tijdens de coronamaanden uit financiële noodzaak. In 2019 bleek dit maar voor 1 op de 8 ondervraagden een reden om geen punt achter de relatie te zetten. De bijkomende financiële onzekerheid door de gezondheidscrisis lijkt hierin een rol te spelen. Vooral jonge respondenten of mannen en vrouwen met kinderen uit de lage inkomensklasse bevinden zich in deze situatie. Zij moeten nu vaak als gezin al knokken om de eindjes aan elkaar te blijven knopen. Denk bijvoorbeeld aan een periode van tijdelijke economische werkloosheid. Een breuk waardoor ze er financieel alleen voor komen te staan lijkt hen geen optie”, aldus Christophe De Boeck.
Ook al zijn financiële moeilijkheden geen aangenaam gespreksonderwerp toch raadt financieel dienstverlener Intrum aan om ze tijdig aan te pakken binnen het gezin. “Vanuit onze ervaringen met klanten van onze opdrachtgevers weten we dat er soms nog een taboe heerst rond financiële moeilijkheden en opgebouwde schulden door achterstallige betalingen. Wij ondersteunen dagelijks koppels en gezinnen om uit die problematiek te geraken. Een eerste stap daarin is er als koppel over praten, en samen de juiste stappen ondernemen. Achteraf horen we vaak dat eenmaal de financiële situatie opklaart, hun hele gezinsbeleving er beter van is geworden.”, besluit Christophe De Boeck.
Ontvang het European Consumer Payment Report
Wenst u meer te weten over de financiële situatie van de Belgische gezinnen? Vul onderstaand formulier in. Wij verwerken uw gegevens zo spoedig mogelijk en bezorgen u het European Consumer Payment Report.