Hoe overleven Belgische bedrijven de coronacrisis?

In enkele weken moest de gehele Europese economie de remmen dichtgooien opdat de ziekenhuizen niet overspoeld zouden raken met zwaar zieke mensen. Volledige delen van de economie stonden stil. Bijna de helft van de wereldbevolking zat in April 2020 thuis in quarantaine.

De weg terug naar een gezonde economie

Het verlies aan wereldwijde economische activiteit door de coronacrisis kan in 2020 en 2021 samen 9.000 miljard dollar bedragen”, voorspelt het IMF. “Dat is meer dan de economieën van Japan en Duitsland samen.”

Overleven, daar komt het voor mensen, overheden en bedrijven in volle coronastrijd op neer.

Het is overleven voor Zuid-Europese landen als Italië en Spanje, die al een wankele economie hadden en nu het hardst getroffen worden door het coronovirus.

Het is overleven voor de sectoren die het hardst lijden onder de lockdownmaatregelen, zoals de horeca, toerisme en retail.

Het is overleven voor werknemers, die tijdelijk werkeloos zijn of thuiswerken en tegelijk de kinderen opvangen.

Het ene land harder geraakt dan het andere

In voorspoedige tijden hebben de groeipercentages in rijke landen de neiging om samen te komen, aangezien zelfs de zwakste economieën worden meegetrokken. Tijdens een recessie lopen de prestaties van diezelfde landen sterker uiteen. Dat zal nu niet anders zijn.

De lockdowns raken vooral landen:

  1. die sterk afhankelijk zijn van arbeid die niet van thuis uit kan gebeuren,
  2. die sterk inzetten op de zwaarst getroffen sectoren: Retail, transport en toerisme
  3. met een groot aandeel kmo’s
  4. wiens schuldenniveau van de overheid al te hoog is om nu voldoende ruime fiscale stimuli te kunnen voorzien

Volgens een studie van het Amerikaanse weekblad ‘The Economist’ zijn Zuid-Europese landen het kwetsbaarst. Scandinavische landen, het VK en Duitsland staan veel sterker. Frankrijk scoort ergens daartussen.

De Nationale Bank en het Planbureau voorspellen dat het Belgisch bbp in 2020 met 8% gaat krimpen, wat overeenkomt met een verlies van 45 miljard euro aan toegevoegde waarde.

Kwetsbaardheid van nationale economieën voor coronacrisis lockdowns
Kwetsbaardheid van nationale economieën voor coronacrisis lockdowns

De ene sector harder geraakt dan de andere

Voedingssector

Sommige sectoren doen het opmerkelijk goed in deze crisis. De voedingsindustrie bijvoorbeeld. Mensen moeten blijven eten. De leveringen aan de horeca mogen dan wel in elkaar geklapt zijn, dat wordt gecompenseerd door de verkoop aan de supermarkten.

ICT

ICT-dienstverleners hadden de handen vol met de omschakeling van hun opdrachtgevers naar telewerk. De vraag naar consultants neemt ook toe omdat vaste ICT-werknemers bij de opdrachtgevers vaker ziek vallen.

Supermarkten

Ook supermarkten doen het opvallend goed. Het winkelpersoneel maakt overuren en uitzendkrachten worden ingeschakeld. De gezondheidsprotocollen zorgen wel voor extra kosten.

Retail

Los van de supermarkten doet de retail het erg slecht. De winkels zijn verplicht dicht en de in der haast opgezette webshops trekken weinig klantenverkeer omdat er nooit geïnvesteerd is in zoekmachine optimalisatie of digitale marketing.

Autodealers

Bij autodealers valt de verkoop dan weer volledig stil omdat de autofabrieken niet meer draaien.

Bouwsector

Uit een onderzoek van de Confederatie Bouw, blijkt dat de coronacrisis bij zes op de tien bouwondernemingen voor liquiditeitsproblemen zorgen als de maatregelen aanhouden tot eind april.

Omzetverlies en liquiditeitsproblemen in meeste sectoren

Behalve een forse daling van de verkoop, lijden Belgische bedrijven ook omzetverlies door klanten die hun facturen niet betalen.

Belgische ondernemingen schatten hun omzetverlies sinds de start van de coronacrisis op 37 %, volgens een enquête van de Economic Risk Management Group (ERMG). De sectoren met de sterkste omzetdaling zijn de ‘kunst, amusement en recreatie’ (-92 %), de horeca (-83 %) en de retail (-59 %). Binnen die drie bedrijfstakken, schat bijna één op vijf bedrijven het risico op een faillissement hoog in.

 

Vermijd omzetverlies als gevolg van onbetaalde facturen:

 

Recupereer nu uw geld met onze incassodiensten >

 

Verbeter uw cashpositie en beperk het risico op liquiditeitsproblemen! 

 

Survival of the fittest: Wie heeft de beste cashpositie en het minst liquiditeitsproblemen?

Het ergste wat nu kan gebeuren, is dat bedrijven failliet gaan omdat ze tijdelijk hun schulden of belastingen niet kunnen betalen door liquiditeitstekorten. Dat is onomkeerbaar en een blijvend verlies van productiecapaciteit en van jobs.

Economen voorspellen dat freelancers en kleine familiebedrijfjes als eerste in liquiditeitsproblemen zullen komen, gevolgd door kmo's en uiteindelijk ook grote bedrijven, als de pandemie lang stand houdt.

Veel bedrijven hebben slechts voldoende voorraden en geld om drie tot zes maanden te overleven. Of een bedrijf de coronacrisis overleeft, hangt af van:

  1. de bedrijfssector,
  2. zijn cashpositie,
  3. de efficiëntie van zijn financiële administratie,
  4. en hoe gemakkelijk het overheidsleningen, garanties en hulp aanspreekt.

Als u dat wenst, maakt één van onze experts - geheel vrijblijvend - een scan van uw financiële administratie en invorderingsproces. In een helder rapport ontvangt u direct toepasbare verbeterpunten.

Survival gids voor Belgische ondernemingen in coronatijden

Terugkeren uit de lockdown zal niet vanzelfsprekend zijn. Zolang geen werkend vaccin voor handen is, spreken virologen van een accordeonstrategie: de corona regels versoepelen en daarna weer verstrakken als het virus zich opnieuw harder verspreidt.

Consumenten blijven nog geruime tijd onzeker. De nieuwe gezondheidsprotocollen doen ons ontwaken in een nieuwe wereld. Bedrijven moeten zich heruitvinden om te overleven in een nieuwe omgeving.

Ook de financiële afdelingen van Belgische bedrijven moeten zich aanpassen aan een nieuwe realiteit. Enerzijds is het vandaag van levensbelang om de impact van onbetaalde klantenfacturen op uw balans tot een minimum te beperken. Anderzijds is het gevaar op reputatieschade en klantenverlies in deze harde tijden groter dan ooit, als u geen oog heeft voor klantvriendelijkheid en ethiek tijdens het invorderingsproces

Niet alleen financiële kracht maar ook vindingrijkheid en wendbaarheid zullen een bron van voordeel worden, waardoor slimmere bedrijven bij een heropstart dichter bij volle snelheid kunnen opereren.

“It is not the most intellectual of the species that survives; it is not the strongest that survives; but the species that survives is the one that is able best to adapt and adjust to the changing environment in which it finds itself.” - Charles Darwin

Checklist - 12 essentiële vragen om uw financiële gezondheid te bewaren in coronatijden

Twaalf vragen hebben onze credit management experts voor u klaargestoomd. We geloven bij Intrum dat een goed draaiende financiële administratie cruciaal is voor de financiële gezondheid en het overleven van uw onderneming. Vooral in deze moeilijke tijden! 

Neem uw tijd om onze 12 essentiële vragen te beantwoorden. Vindingrijkheid en wendbaarheid helpen u de coronacrisis overleven. Zoek niet alleen, maar pak de uitwerking van een échte ‘Financial Customer Care’ op met collega’s uit verschillende disciplines. Of betrek één van onze experts. Wij zijn er om u te helpen.

Ontvang gratis de Survival gids voor Belgische bedrijven in coronatijden

Wenst u een exemplaar van onze ‘Checklist - 12 essentiële vragen om te overleven in coronatijden’ te ontvangen? Vul onderstaand formulier in. Wij verwerken uw gegevens zo spoedig mogelijk en bezorgen u de checklist.

Vul de velden in en klik “verzenden”:

Survival gids voor Belgische bedrijven in coronatijden
Survival gids voor Belgische bedrijven in coronatijden