Hoe effectief budgetteren?
Heb je het gevoel dat je geld op is zodra je wordt betaald? Een budget helpt je je financiën te plannen en beter bij te houden hoe je geld langer meegaat.
Er zijn veel voordelen aan het maken van een budget. Allereerst krijg je een beter overzicht van je financiën. Je ziet waar je geld aan uitgeeft en realiseert je mogelijk waar je onnodig geld verspilt. Het instellen van een realistisch budget maakt het veel gemakkelijker om goede financiële keuzes te maken.
Een goed budget kan je helpen:
- een langetermijndoel te bereiken, zoals het kopen van een nieuwe auto, een nieuw huis of een droomvakantie
- voorkomen dat je achterloopt met rekeningen en dure schulden opbouwt
- een comfortabeler dagelijks leven te hebben.
Hoe begin je aan budgetteren?
Gelukkig is het maken van een budget niet zo moeilijk als je misschien denkt. Een budget is eenvoudigweg een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Het eerste wat je moet doen, is uitvinden hoeveel geld je verdient en hoeveel geld je elke maand uitgeeft.
Stap 1: Inkomsten
Begin met het gemakkelijkste: het geld dat elke maand binnenkomt. Meestal is dit je salaris. Vergeet ook niet om eventuele andere inkomsten op te nemen, zoals huurinkomsten, kinderbijslag of andere uitkeringen.
Stap 2: Vaste uitgaven
Vaste uitgaven zijn die welke regelmatig voorkomen, zoals huur of andere huisvestingskosten, elektriciteit/water/verwarming, verzekeringen, mobiele telefoon, internet, vervoer, leningaflossingen en abonnementen.
Let op dat de bedragen in de loop van de tijd kunnen veranderen, bijvoorbeeld als de tarieven veranderen of je stookkosten in de winter stijgen.
Vaste uitgaven worden niet noodzakelijkerwijs elke maand gefactureerd. Een goede tip is om het bedrag per maand in je budgetoverzicht te splitsen om ervoor te zorgen dat de kosten gelijkmatig worden verdeeld.
TIP: Hoe je vaste uitgaven kunt verlagen?
Om de vaste kosten zo laag mogelijk te houden, kun je prijzen vergelijken voor bijvoorbeeld verzekeringen en mobiele abonnementen. Misschien kun je hetzelfde goedkoper krijgen bij een andere aanbieder.
Stap 3: Variabele uitgaven
Variabele uitgaven zijn dingen waarvan je weet dat je geld aan gaat uitgeven, maar waarvan je niet precies weet hoeveel het zal kosten. Dit kunnen uitgaven zijn zoals voedsel, kleding, entertainment, reizen en vrije tijd.
Welke bedragen moet je in het budget zetten? Het kan moeilijk zijn om bedragen voor variabele uitgaven te bepalen. Via je online bank kun je de rekeningoverzichten bekijken en een idee krijgen van hoeveel je meestal aan deze items uitgeeft. Dit is een goed startpunt, en misschien ook een kans om je consumptie aan te passen.
Onvoorziene uitgaven
Je budget moet ook een bedrag bevatten voor onvoorziene uitgaven. Dan heb je een buffer als je koelkast kapot gaat, je auto plotseling stopt met werken of je een grote dierenartsrekening krijgt.
TIP: Hoe je variabele uitgaven kunt verminderen
Ontdek waar je geld echt naartoe gaat. Voor velen zijn het de kleine uitgaven die snel oplopen. Bijvoorbeeld, het kopen van twee kopjes koffie per week kan snel oplopen.
Stap 4: Prioriteer sparen
Nadat je een overzicht hebt van je inkomsten en uitgaven, is de volgende stap om te bekijken hoeveel je overhoudt om te sparen.
Als je het moeilijk vindt om te sparen, is het een goed idee om een aparte spaarrekening te openen en elke maand automatisch geld over te maken.
Stap 5: Controleer het budget
Het geheim van een goed budget is om het elke maand te controleren. Kijk hoeveel je daadwerkelijk hebt uitgegeven en word bewuster van waar je geld aan uitgeeft. Denk na over wat je wilt veranderen en pas je budget continu aan. Als er veranderingen zijn in je leven, is het vooral belangrijk om je budget en je uitgaven aan te passen - het kan zijn dat je gaat scheiden, kinderen krijgt, je baan verliest of iets anders meemaakt dat je financiën verandert.
Hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het maken van een budget
Er zijn veel sjablonen en tools die het gemakkelijker maken om een budget op te stellen.
-
Gebruik online bankieren: veel banken stellen je in staat om je budget rechtstreeks via online bankieren in te stellen.
- Probeer een app: door een app te gebruiken, heb je altijd het volledige overzicht binnen handbereik.
- Gebruik Excel of Google Sheets: Google Sheets is gratis en gemakkelijk te delen met anderen, bijvoorbeeld.