Waarom een noodfonds hebben?
Niemand is immuun voor de harde klappen in het leven. Zelfs als je vooruit plant, kun jij en jouw financiën worden getroffen door een onvoorziene gebeurtenis. Van je huisdier dat ziek wordt of een plotselinge waterlekkage tot een groot huishoudelijk apparaat dat kapot gaat of een levensgebeurtenis zoals ontslag, ziekte of een ongeluk, dingen gebeuren. Het opbouwen van een spaarbuffer betekent dat je alles wat op je pad komt aankunt.
Het hebben van spaargeld betekent dat je tegenslagen rustiger kunt aanpakken en...
1) Nieuwe schulden vermijden
De urgentie om een uitgave te dekken, is een zeer veelvoorkomende reden om in de schulden te raken. Als je geen spaarbuffer hebt, is er mogelijk geen andere keuze dan een lening af te sluiten of je creditcard te gebruiken. De kosten hiervan betekenen dat je op de lange termijn meer betaalt en dat er druk komt te staan op je budget door de afbetalingen. Het duurt niet lang voordat deze schulden onbeheersbaar worden.
2) Stress verminderen
Wanneer een onvoorziene uitgave zich voordoet en je hebt geen noodfonds, zul je je in paniek en gestrest voelen. Dit kan worden voorkomen door regelmatig geld opzij te zetten om een buffer op te bouwen.
Geld opzij zetten betekent ook dat je niet meer hoeft te betalen. Wanneer we geen geld beschikbaar hebben om uitgaven te doen, stellen we ze meestal uit. Het negeren van autoreparaties kan uiteindelijk leiden tot grotere reparaties of de noodzaak om het voertuig volledig te vervangen. Een kleine, onbehandelde lekkage kan leiden tot groter werk...
Het hebben van een noodfonds betekent ervoor zorgen dat je onverwachte uitgaven kunt doen zonder stress en extra kosten.
Hoe richt je een noodfonds op?
Hoeveel moet je in je noodfonds hebben en hoe bouw je er een op?
In het algemeen adviseren financiële instellingen om spaargeld te hebben dat drie tot zes maanden aan salaris kan dekken. Niet iedereen is in staat dit te bereiken, en situaties waarbij dergelijke bedragen nodig zijn, blijven gelukkig vrij zeldzaam. Daarom adviseren we je om te beginnen met het opbouwen van spaargeld van ongeveer €1.000 tot €1.500, wat de overgrote meerderheid van onverwachte uitgaven zal dekken.
Om je spaargeld op te bouwen, zet je elke maand een betaalbaar vast bedrag opzij. Transfereer dit naar een aparte rekening van je huidige rekeningen. Het belangrijkste is dat je geld veilig, risicovrij en gemakkelijk toegankelijk is. Sommige beleggingsrekeningen binden geld vast, maar dit geld moet snel beschikbaar kunnen worden gesteld.
Onthoud, als je het noodbedrag moet gebruiken, bouw het dan weer op. De gemakkelijkste manier is om een doorlopende betalingsopdrachts in te stellen en de gewoonte aan te houden om elke maand te sparen. Als je echter schulden hebt die je geld kosten, kan het zinvol zijn om deze eerst af te lossen. Bouw daarna je buffer weer op.
Het opbouwen van een spaarpot gebeurt niet van de ene op de andere dag, dus probeer geen druk op jezelf te leggen. Het aankweken van goede gewoonten en maandelijks een klein bedrag sparen, zal op de lange termijn een groot verschil maken.